Filmer 2024

EN SERIE OM PLAST

Vi människor älskar plast. Men det fungerar inte att fortsätta använda plast som vi gör idag. Inte alls faktiskt. Men för att förändra måste vi förstå problemet. Och förstå vår värld av plast. Ska vi använda alla resurser för att städa upp plastskräpet? Eller måste vi ta fram nya material? En sak är dock helt säker. Det finns redan så mycket plast där ute som tar många hundra år att bryta ner så vi måste agera nu. En serie om plast i 9 delar som delar upp problemen med plast och försöker hitta lösningar. Se första delen Introduktion som berättar om hela serien.

Filmfakta

Titel: En värld av plast. En serie i 9 delar , Årskurs: 7-9, gymnasiet
Inspelningsår: 2024, Speltid: 5-9 min, Ämne: Naturkunskap, kemi, biologi, samhällskunskap

Varje år släpps miljontals ton plast ut i naturen och i havet. Men vad händer med plasten efter att den förts ut i havet? Forskarna vet att plasten inte bara försvinner, så vi åker med dem på en expedition för att ta reda på var plasten hamnar.

Det finns plast runt omkring oss. Det är nästan otänkbart att vi skulle klara oss utan det, och vi använder mer och mer av det. Så låt oss ta en närmare titt på vad plast faktiskt är, så att vi kan förstå varför vi använder så mycket av det.

En plastpåse som ligger på marken eller flyger runt på gatan. Det är lätt att förstå, du kan plocka upp det och du kan lägga det i papperskorgen. Den mikroskopiska plasten är svår att se, svår att hantera och svår att se konsekvenserna av. Men arbetet med att samla kunskap och hitta lösningar fortsätter.

När plastprodukten har gjort vad den ska, måste den gå vidare. Men vart ? Ska det brännas upp och ge el och värme. Eller ska plastavfallet återfödas som en ny och fin plastprodukt. Och varför återvinner vi så lite av all plast vi använder? Vi tar reda på mer i det här avsnittet av En värld av plast.

Vårt samhälle snurrar på och på några decennier har vi vant oss vid att använda plast på ett sätt som både förbrukar värdefulla resurser i rasande fart och är ett slöseri med vår natur och vår atmosfär. Det är klart att något måste göras, men vem exakt ska göra något? Och hur ska detta gå till och är det konsumenterna, politikerna eller företagen som har det största ansvaret?

Alltför ofta har vi inte möjlighet att köpa något utan en massa plastförpackningar. Vi behöver utveckla tusentals andra material, mönster och förpackningar,
andra sätt att handla, att samla in plast, och återvinna den och andra sätt att minska konsumtionen och förbrukningen. Det är viktigt att vi fokuserar på lösningarna. Något som vi tittar på i det här avsnittet om En värld av plast.

Ute i världshaven driver miljarder mikroskopiska plastbitar runt. Vi människor lever av de djur som lever i havet. och om vi förstör det med mikroplast kan det få oförutsebara konsekvenser. Vilka konsekvenser tittar forskarna fortfarande på men helt klart är att mikroplaster med giftiga kemikalier hamnar på vår mattallrik. Vi ska titta närmare på hur hur forskarna letar efter mikroplaster i fiskarna.

Många problematiska kemikalier används i våra plastprodukter för att ge plasten rätt egenskaper. Det finns stabilisatorer, mjukgörare, bakteriehämmare, härdare, färgämnen, UV-filter, ytbehandling och många, många fler. Men hur mycket kan det vara i en produkt innan den blir farlig? Det är faktiskt riktigt svårt att säga, eftersom vi ständigt exponeras för många olika ämnen i hundratals produkter. Vi ska titta närmare på vad forskarna säger.

FILMER OM HISTORIA OCH SAMHÄLLSKUNSKAP

Homosexuella har under århundraden hånats, misshandlats och dödats och fram till år 1944 var det även förbjudet enligt lag att vara homosexuell i Sverige.  Att vara öppet gay kunde innebära fängelse, våld eller social utstötning.  Accepterandet av homosexualitet  har påverkats mycket av olika religioner, lagar och acceptans hos befolkningar.

Det finns fortfarande mycket att göra och kulturen kring Pride-parader och Pride-flaggan har betytt mycket.

Låt oss utforska Gayrörelsens historia. En resa från förtryck till frihet, fylld av kamp, mod och triumf.


Filmfakta
Titel: Gayrörelsens Historia – Från dödsstraff till folkfest
Inspelningsår: 2024, Speltid: 12 min
Årskurs: 7-9, gymnasiet
Ämne: HBTQ, samhällskunskap, demokratiska fri- och rättigheter, identitet och livsstil, värdegrund, genus och jämställdhet, historia, religion

Axel Oxenstierna en av Sveriges mest framstående statsmän. Hans reformer och politiska visioner fortsatte att forma landet långt efter hans död, och hans arv märks fortfarande än idag i Sveriges välorganiserade statsapparat och starka tradition av offentlig förvaltning. Men vem var egentligen den här inflytelserika mannen, och hur bidrog han till att forma den moderna svenska staten?

Genom att följa hans liv – från barndomen i en adlig familj till rollen som rikskansler – kan vi förstå varför hans arv lever kvar och varför han än idag betraktas som en av de mest betydelsefulla figurerna i svensk historia.


Filmfakta
Titel: Axel Oxenstierna – Statsmannen som omformade Sverige
Inspelningsår: 2024, Speltid: 9 min
Årskurs: 7-9, gymnasiet
Ämne: Historia, samhällskunskap, svenska, religion, filosofi, juridik

FILMER OM SAMHÄLLSKUNSKAP

Asylrätten är grundläggande för att skydda människors liv och värdighet. Denna rättighet finns med i internationella konventioner som de flesta av världens länder skrivit under. Men den senaste tiden har motståndet mot invandrare ökat hos medborgarna i många av EU’s länder. Starka röster höjs för att begränsa eller till och med stoppa personer att söka asyl.

Men eftersom meningarna går isär och sociala medier sprider många felaktigheter, så ska vi reda ut vad asylrätt innebär, hur själva asylprocessen går till och vilka utmaningar som både individer och samhällen står inför?


Filmfakta
Titel: Förstå Asylrätten, En mänsklig rättighet
Inspelningsår: 2024, Speltid: 12 min
Årskurs: 7-9, gymnasiet
Ämne: Samhällskunskap, historia, religion

I denna film ska vi tala om ett av vår tids mest komplexa och omdebatterade ämnen – aktiv dödshjälp. Vi kommer att utforska vad aktiv dödshjälp innebär, samt de etiska och juridiska frågorna.

Många människor har suttit vid en anhörigs eller god väns dödsbädd och tvingats se på hur döden blir en befrielse när lidandet tagit slut.

Ska vi då själva få bestämma när vi vill dö? Eller ska andra få bestämma det? 
Filmfakta
Titel: Aktiv dödshjälp, Etik och lagar i livets slutskede
Inspelningsår: 2024, Speltid: 8 min,
Årskurs: 7-9, gymnasiet
Ämne: Religion, samhällskunskap, psykologi

Vart fjärde år är det presidentval i USA som är stort land med 50 delstater och dess konstitution har världens äldsta och nu gällande nedskrivna grundlag. Men vem är det som har makten och hur fungerar deras valsystem som ska vara demokratiskt. Det verkar krångligt och svårt att förstå och är det verkligen rättvist? Vi ska titta närmare på hur USA’s olika maktgrenar fungerar och hur presidentvalet går till i den här filmen.

Vart fjärde år är det presidentval i USA som är stort land med 50 delstater och dess konstitution har världens äldsta och nu gällande nedskrivna grundlag. Men vem är det som har makten och hur fungerar deras valsystem som ska vara demokratiskt. Det verkar krångligt och svårt att förstå och är det verkligen rättvist? Vi ska titta närmare på hur USA’s olika maktgrenar fungerar och hur presidentvalet går till i den här filmen.

FILMER OM UNIVERSUM OCH VAD SOM HÄNDER I RYMDEN

ISS är den största konstgjorda kroppen som cirkulerar i jordens låga omloppsbana och fungerar som ett rymdobservatorium och ett labb där astronauter och forskare kan utföra experiment inom olika områden som medicin, biologi, fysik och materialvetenskap i en låg gravitationsmiljö. ISS är en enorm teknisk prestation och ett resultat av ett unikt och fascinerande exempel på omfattande internationellt samarbete mellan nationer, vetenskapsmän och ingenjörer från hela världen.

I åratal har mysteriet kring svarta hål intresserat forskare och vetenskapsmän. Men ärligt talat har vi knappt börjat skrapa på ytan med det lilla vi vet. Men nu kan ingen tvivla längre för i mitten på vår galax som heter Vintergatan finns det ett svart hål med stjärnor som snurrar runt den så fort som 9000 kilometer i sekunden.

EN SERIE OM VÅRA VANLIGASTE SJUKDOMAR


Diabetes är ett samlingsnamn för olika sjukdomar som gör att man får för mycket socker i blodet. De mest kända och vanligaste typerna av diabetes är typ 1 och typ 2 men den moderna diabetesforskningen har identifierat fler typer av diabetes som beror på olika saker och vars enda gemensamma nämnare är att blodsockret är för högt och vi beskriver några i den här filmen.

I det här programmet lär vi oss mer om stroke som är ett samlingsnamn för sjukdomar som orsakas av en blodpropp eller blödning i hjärnan. Vi ska förstå orsaker, symtom och riskfaktorer samt vad man kan tänka på för att förebygga eller behandla en stroke.

I det här programmet tittar vi på urinvägsinfektion som en del personer får många gånger i livet och är lite olika hos tjejer och killar. Vi ska förstå deras orsaker, symtom och vad man kan tänka på för att förebygga eller behandla en urinvägsinfektion.

I det här programmet ska vi förstå skillnaden mellan förkylning och influensa. Det här är de två vanligaste sjukdomarna som de flesta människor över hela världen och vi ska även titta på vad man kan tänka på för att slippa bli sjuk.