
Föreställ dig ett ämne som du inte kan se, inte kan lukta på – men som ändå finns i dina kläder, i maten, i vattnet du dricker. Ett ämne som aldrig försvinner. Det låter som något ur en sci-fi-film, men det är verklighet. Det heter PFAS.
Filmen ’PFAS – Det osynliga hotet i vår vardag’ är en lättillgänglig och visuell introduktion till ett aktuellt miljö- och hälsoproblem som direkt kopplar till elevernas vardag. Den förklarar vad PFAS är, var ämnet finns, hur det påverkar oss och vad vi faktiskt kan göra åt det.
Genom att använda exempel som kläder, matförpackningar, smink och vattenflaskor blir filmen både konkret och relevant. Den är särskilt lämpad för undervisning i kemi, biologi, geografi, samhällskunskap och hem- och konsumentkunskap.
Filmen riktar sig till elever i årskurs 4–9 samt gymnasiet. Den passar både som introduktion och fördjupning, beroende på hur läraren väljer att arbeta vidare med frågorna.
PFAS – ett ämne vi måste prata om!
Fyra av de farligaste PFAS-ämnena – PFOS, PFOA, PFNA och
PFHxS – har fått ett gemensamt gränsvärde i dricksvatten
inom EU: 4 nanogram per liter från 2026.
År 2023 fick 165 personer i Ronneby rätt till skadestånd pga
för mycket PFAS i dricksvattnet
Ämnen där filmen kan användas enligt LGR 22 år 7-9 och gymnasiet:
Kemi
Centralt innehåll: Kemiska sammanhang, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska företeelser. Vatten som lösningsmedel och förekomst av ämnen i vatten i naturen. Några kemikalier i hemmet och deras påverkan på hälsan och miljön. Kemins betydelse för individ och samhälle, t.ex. i frågor om hållbar utveckling.
Biologi
Centralt innehåll: Människans påverkan på naturen lokalt och globalt. Kroppens organ och deras funktioner, särskilt njurar och lever (kopplat till hur PFAS tas upp). Miljö och hälsa, t.ex. hur kemikalier påverkar människan.
Samhällskunskap
Centralt innehåll: Aktuella samhällsfrågor och hur de behandlas i medier och politik. Hur individen kan påverka beslut i samhället, t.ex. genom konsumentval eller opinion. Hållbar utveckling – socialt, ekonomiskt och miljömässigt.
Geografi
Centralt innehåll: Människans användning av naturresurser och påverkan på miljön. Hållbar utveckling och hur människors livsvillkor påverkas av miljöförändringar.

